به گزارش پایگاه خبری خبردارو به نقل از روابط عمومی وزارت بهداشت، دکتر ایرج حریرچی درباره کمبود تختهای بیمارستانی با اشاره به اینکه مسن شدن جمعیت و شیوع بیماریهای غیرواگیر در کشور، نیاز به خدمات در بخش بستری را افزایش خواهد داد، گفت: با معیارهای موجود تعداد تخت در کشور ما در مقایسه با کشورهای توسعه یافته و هم سطح، به طرز قابل توجهی پایینتر است.
وی در ادامه افزود: بیش از یکی دو دهه است که سیاستها و استراتژیهای ما حتیالمقدور به این سمت است که خدمات به بخش سرپایی محدود شود و یا خدماتی که به صورت روزانه در بیمارستانها ارائه میشود، به مراقبت در منازل منتقل شود و با اعزام پزشکان ادامه روند درمان در منزل بیمار طی شود.
معاون کل وزارت بهداشت با تاکید بر این که اولویت وزارت بهداشت خدمات سرپایی نسبت به بستری و خدمات در منزل نسبت به خدمات بستری معمول است، گفت: علاوه بر کمبود تخت بیمارستانی، ما در توزیع تختها در کشوری با ۸۳ میلیون جمعیت و یک میلیون و ۶۰۰ هزار کیلومتر مساحت، مشکل داریم.
حریرچی در خصوص تغییر کاربری تختهای بیمارستانی گفت: تختهای بیمارستانی جابجا نمیشوند، بلکه استفادههای دیگری از آنها صورت میگیرد و یکی از مشکلات عمده ما بیمارستانهای کوچک ۳۲ یا ۶۴ تخته هستند که مجموعا ۴۷۰ بیمارستان از هزار بیمارستان ما زیر یکصد تخته هستند که از لحاظ کارآیی مشکل دارند و اشغال تخت پایین و ضریب نیروی انسانی نسبت به تخت، بالایی دارند.
وی تصریح کرد: مدت بستری در داخل بیمارستانهای دولتی و خصوصی بیش از مدت مورد نیاز است؛ ولی بطور متوسط این مدت نسبت به کشورهای مشابه دیگر پایینتر است.
معاون کل وزارت بهداشت با اشاره به اینکه یکی از مشکلات عمده نظام سلامت در حوزه نقد این است که همواره ۱۰ درصد اشکال را برجسته میکنند و ۹۰ درصد اقدامات مثبت انجام شده نادیده گرفته میشود، گفت: بر خلاف تصور، اشغال تخت در بیمارستانهای دولتی بیشتر و کاراتر از بیمارستانهای بخش خصوصی است و بیمارستانهای خصوصی به مدت ۳۰ سال است که اشغال تخت ۵۹ الی ۶۱ درصد را دارند و همیشه ۴۰ درصد تختها به دلیل انحصار در قیمت بالا خالی است و مردم نمیتوانند دسترسی داشته باشند.
به گفته حریرچی، تعدادی از مردم در بیمارستانهای دولتی نیز با فرانشیز ۵ درصد برای روستایی و ۱۰ درصد برای شهریها هم مشکل دارند.
او افزود: ما تقریبا در کشورمان بیمارستان خیریه به معنای واقعی کلمه که مختص افراد مستمند و محروم باشد، نداریم و تعرفه این بیمارستانها به طور متوسط سه برابر بیمارستانهای دولتی است که بیمار علاوه بر بیمه باید مابه التفاوت هم بدهد که در واقع آنها سه چهارم خصوصی را دریافت میکنند و این بیمارستانها برای اقشار متوسط به بالا قابل دسترسی است.
معاون کل وزارت بهداشت در خصوص کنترل کیفیت در بیمارستانها نیز گفت: کنترل کیفیت و سیستم اعتباربخشی با نظارتهای مختلف انجام میشود، اما متاسفانه بیمارستانهای قدیمی وضعیت مناسبی نداشتند و خیلی از اتاقها ۴ یا ۶ تخته بودند و برخی از بیمارستانها، ساختمان اداری یا خوابگاه دانشجویی بودند که تبدیل به بیمارستان شده بودند.
به گفته وی، بعد از طرح تحول سلامت ۴۵ هزار تخت قدیمی بازسازی و ۲۶ هزار تخت جدید ایجاد شد، ولی اقتصاد ملی و اقتصاد درمان حتی در کشورهای غربی ثروتمند نیز اجازه نمیدهد که اتاقها اختصاصی باشند مگر در موارد بیماریهای خاص که نیاز به ایزوله شدن دارند.
بنابر اعلام وبدا، حریرچی در خصوص راهکارهای نوآورانه برای ارتقای بهرهوری مثل توریسم سلامت، گفت: موضوع اصلاح مدیریت و بهرهوری و ارتقای کیفیت، اولویت در همه حوزههاست و اگر این نباشد بیشترین آسیب متوجه خودمان میشود؛ بطور مثال تعطیلات طولانی در ایام نوروز که علیرغم پیشنهادات مکتوبی مبنی بر کمتر شدن آنها که دادیم، عملیاتی نمیشود و در ایام تعطیل ما ناچاریم با تحمیل کشیکهای مضاعف به کادر درمان، ارائه خدمات را داشته باشیم.
معاون کل وزارت بهداشت خاطرنشان کرد: ما از توریسم درمانی استقبال میکنیم حتی برخی از بیمارستانهای دولتی اعتباربخشی داخلی و بینالمللی برای جذب بیماران خارجی گرفتند. در دوران برجام که مشکلات اخیر وجود نداشت، با ۱۲۰ شرکت از کشورهای متعدد برای بیمارستان سازی تفاهم نامه امضا شد که متاسفانه به دلیل اینکه بیمارستان سازی پرهزینه و زمان بر است، اکثر آنها با شرایط اقتصادی فعلی عملیاتی نشد.
انتهای پیام