در بیانیهای از سوی مدیرکل سازمان جهانی بهداشت اعلام شد
قدردانی از اقدامات وزارت بهداشت ایران در پیشگیری و کنترل بیماریهای غیرواگیر
مدیرکل سازمان جهانی بهداشت در بیانیهای از تلاشها و اقدامات وزارت بهداشت در زمینه پیشگیری و کنترل بیماریهای غیرواگیر و رسیدن به اهداف توسعه پایدار، قدردانی کرده و موفقیتهای حاصل شده در این زمینه را به وزیر بهداشت جمهوری اسلامی ایران، تبریک گفت.
به گزارش پایگاه خبری خبردارو، در جلسه مشترک کمیته ملی کنترل و پیشگیری از بیماریهای غیرواگیر که با حضور معاونین سازمان جهانی بهداشت، نایب رییس کمیته ملی بیماریهای غیرواگیر، اعضای این کمیته و معاونین و مدیران وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی برگزار شد، درخصوص اقدامات وزارت بهداشت ایران در زمینه مدیریت و کنترل بیماریهای غیرواگیر در کشور گزارشی ارائه شد، در ادامه این نشست، دکتر رن مینگویی، معاون سازمان جهانی بهداشت که به نمایندگی از این سازمان به ایران سفر کرده است، بیانیه ای از سوی دکتر تدروس آدهانوم گبریسوس، مدیرکل سازمان جهانی بهداشت، قرائت کرد.
مدیرکل سازمان جهانی بهداشت در این بیانیه ضمن قدردانی از تلاشهای ایران در زمینه کنترل بیماریهای غیرواگیر بیان کرد: در ابتدا شایسته است راهبری و شجاعت ایران در زمینه مقابله با بیماریهای غیرواگیر را بستاییم. سازمان جهانی بهداشت مفتخر است که پیامش را به این جلسه ارائه کند.
در متن کامل بیاینه مدیر کل سازمان جهانی بهداشت آمده است:« معتقد هستیم که ایران یکی از کشورهایی است که با راهبری خود، بهترین عملکرد را در پیشگیری و مدیریت بیماریهای غیرواگیر در سطح جهان با اجرای بیشترین تعداد مداخلههای برتر توصیه شده سازمان جهانی بهداشت، داشته است.
مداخلههای برتر توصیه شده، مجموعهای از ۱۶ مداخله کاربردی است که برای تمامی کشورها از جمله کشورهای با درآمد پایین و متوسط، هزینه-فایدهمند و امکان پذیرند. در مجمع جهانی بهداشت در سال ۲۰۱۷ (۱۳۹۶ هجری شمسی) تمامی کشورها این مداخلهها را تایید کردند. در صورت اجرا در سطح جهانی، این مداخلهها، ۱۰ میلیون زندگی را تا سال ۲۰۲۵ (۱۴۰۴ هجری شمسی) نجات داده و تا سال ۲۰۳۰ (۱۴۰۹ هجری شمسی) از ۱۷ میلیون سکته مغزی و قلبی پیشگیری میکنند. اما فواید آنها فراتر از سلامت است. این مداخلهها، ابزار اقتصادی قدرتمندی است.
براساس برآورد سازمان جهانی بهداشت، اجرای جهانی همه این ۱۶ مداخله، موجب رشد اقتصادی به میزان ۳۵۰ میلیارد دلار در فقیرترین کشورها از هم اکنون تا سال ۲۰۳۰ میشود. هر دلار سرمایه گذاری در این مداخلههای برتر، برگشتی به میزان حداقل هفت دلار خواهد داشت و بیتردید باید گفت در اجرای مداخلههای برتر، نباید هیچ تردیدی داشت.
این مداخلهها به جعبه ابزاری میمانند، اما نکته این است که ابزارها فقط زمانی به کار می آیند که آنها را از جعبه خارج کرده و به کار بندیم و این مستلزم تصمیم، نیت و اراده سیاسی است. از این ۱۶ مداخله برتر، ایران ۱۳ مداخله را به تمامی اجرا کرده است. این دستاوردها، ایران را در راس کشورهایی قرار میدهد که بیشترین تعداد از این مداخلهها را اجرا کردهاند.
کشورهای دیگری که به این جرگه می پیوندند عبارتند از موریس در آفریقا، کاستاریکا در منطقه آمریکا، عربستان سعودی در منطقه مدیترانه شرقی، بلغارستان، ترکیه و بریتانیای کبیر در منطقه اروپا، تایلند در منطقه آسیای جنوب شرقی، برونئی دارالسلام در منطقه اقیانوس آرام غربی.
تبریک خود را به رهبر عظیم الشان جمهوری اسلامی ایران و وزیر عالی مقام بهداشت، جناب آقای دکتر سعید نمکی، برای نیل به این دستاورد ممتاز، عرضه می دارم. شما ایران را در مسیری پایدار برای رسیدن به هدف توسعه پایدار برای کاهش بیماری های غیرواگیر و بهداشت روان، قرار دادهاید.
دو نمونه از اقدامات ایران در زمینه کنترل بیماری های غیرواگیر که الهام بخش سایر کشورهای دنیا نیز بوده، شامل موارد زیر است؛
با اجرای بسته مداخلههای ضروری بیماری های غیرواگیر در نظام مراقبت های بهداشتی اولیه بسته ایراپن (Ira-PEN) نظام مراقبت بهداشت ایران توانسته است به نیازهای مراقبت بهداشتی افراد مبتلا به بیماری های غیرواگیر پاسخ دهد.
در ۱۰ سال اخیر، ایران پیشرفت شایانی در مدیریت دخانیات کرده است. مدیریت دخانیات، سنگ بنای پاسخ ملی به بیماری های غیرواگیر در ایران شده است. راهبری ایران در کنترل دخانیات، نمونه کاملی است از آنچه که ایران می تواند در دیپلماسی جهانی بهداشت و ترویج تعهدات آن، کسب کند. درحال حاضر، ایران رییس دفتر گردهمایی اعضای معاهده چارچوب سازمان جهانی بهداشت برای مدیریت دخانیات است.
برنامه راهبردی پنج ساله جدید سازمان جهانی بهداشت شامل بیماریهای غیرواگیر است که خود یکی از پنج عرصهای است که ما برای دستیابی به سلامت و تندرستی بهتر آحاد مردم در هر زمان و مکان، اولویت بندی خواهیم کرد. برای دستیابی به آن، افزایش مالیات اختصاصی و بهای محصولات دخانی در تمام کشورهای جهان، بسیار ضروری است. افزایش مالیات دخانیات، اقدامی است که تمامی کشورها برای پیروزی در نبرد علیه بیماری های غیرواگیر، میتوانند در پیش گیرند. اکنون، برای ایران زمان اقدام فرا رسیده است. ایران تنها نیست. ما در این راه با هم هستیم. پشتیبانی سازمان جهانی بهداشت از ایران و از دستیابی به آرمان مردمی سالمتر، هزینه نیست، بلکه سرمایه گذاری است در این سرمایه انسانی که پاداشی گرانبها خواهد داشت.
در ۲۳ سپتامبر ۲۰۱۹ (یک مهر ۱۳۹۸)، جهان برای شرکت در اجلاس عالی پوشش همگانی سلامت، در مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک، گردهم خواهند آمد. سازمان جهانی بهداشت امیدوار است شاهد حضور هر چه بیشتر روسای کشورها و حکومتها باشد. ایران در این گردهمایی، گزارش مهمی برای ارائه دارد. پویش ملی کنترل فشارخون نمونهای ارزنده از همکاری پرمعنی و موثر بین دولت و بخش خصوصی برای بهبود سلامت همه مردم است. ما با هم میتوانیم موفقیتهایمان را جشن بگیریم. ما با هم میتوانیم از تجربهها بیاموزیم. از شما برای تعهدتان بسیار سپاسگزارم.»
بنابر اعلام وبدا، در پایان این نشست، از سند ملی پیشگیری و کنترل بیماریهای غیرواگیر و عوامل خطر مرتبط در جمهوری اسلامی ایران، رونمایی شد.