واکسن های پنوموکوک و روتاویروس در برنامه واکسیناسیون کشوری
رییس اداره بیماریهای قابل پیشگیری با واکسن وزارت بهداشت از احتمال ورود دو واکسن پنوموکوک و روتاویروس به برنامه واکسیناسیون کشوری از سال ۱۴۰۲ خبر داد.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی خبردارو؛ دکتر سید محسن زهرایی افزود: در تلاش هستیم تا در بودجه سال آتی اعتبار مورد نیاز برای واردات این واکسنها را تامین کنیم و در عین حال بتوانیم به تولید واکسن داخلی پنوموکوک و روتاویروس برسیم تا از سال آینده این دو واکسن به برنامه واکسیناسیون کودکان زیر یک سال اضافه شود.
وی با اشاره به اینکه پنوموکوک سوشهای متفاوتی دارد، تصریح کرد: پنوموکوک تایپهای متعددی دارد که ممکن است بیماریزایی متفاوتی داشته باشند. برخی تمایل به تهاجم و بیماریزایی بالاتر دارند. گروههای سنی کودکان زیر ۵ سال، گروه سنی سالمندان بالای ۶۵ سال، افراد دارای بیماری زمینهای، ضعف سیستم ایمنی، شکستگی قاعده جمجمه، کسانی که طحال خود را برداشتهاند، بیماران پیوندی و... در معرض ابتلا به عفونتهای جدی و شدیدتر پنوموکوک هستند.
دکتر زهرایی در خصوص بروز همزمان پنوموکوک و آنفلوآنزا گفت: احتمال بروز عفونتهای دیگر به دنبال ابتلا به آنفلوآنزا افزایش مییابد. در واقع یکی از عوارض جدی آنفلوآنزا بروز سینه پهلو یا پنومونی است که میتواند در اثر خود ویروس آنفلوآنزا یا ابتلای همزمان به عفونتهای باکتریایی ایجاد شود که یکی از باکتریهای اصلی که به دنبال عفونت آنفلوآنزا میتواند سبب عفونت ریه شود، پنوموکوک است. با توجه به اینکه طی دو ماه گذشته شاهد افزایش موارد آنفلوآنزا بودیم طبیعتا عوارض عفونتهای تنفسی میتواند بیشتر دیده شود، یکی از آنها عفونت پنوموکوکی است.
وی افزود: علیه باکتری پنوموکوک ۲ نوع واکسن وجود دارد، یک نوع واکسن پلی ساکاریدی است که سالها است در دنیا استفاده میشود. نوع دیگر واکسن کنژوگه است که این واکسنها میتوانند در سنین پایین زیر دو سال هم تزریق شوند و ایمنیزایی خوبی هم دارد. واکسنهایی که اکنون در بازار ایران و جهان وجود دارد، واکسنهای ۱۰ و ۱۳ ظرفیتی پنوموکوک است. منظور از ظرفیت این است که مثلا واکسن ۱۳ ظرفیتی ۱۳ سروتایپ رایج از باکتری را پوشش میدهد. افراد با توصیه پزشک میتوانند این واکسن وارداتی را از بخش خصوصی تهیه کرده و تزریق کنند.