ایران یکی از کشورهای پیش رو در زمینه مراقبتهای اولیه سلامت است
مدیرکل همکاریهای بین الملل وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: ایران یکی از کشورهای پیش رو در زمینه مراقبتهای اولیه سلامت است و به همین دلیل به سمت تحقق پوشش همگانی سلامت حرکت کردیم که یکی از آرمانهای مهم جهانی محسوب میشود.
به گزارش پایگاه خبری خبردارو، محسن اسدی لاری روز دوشنبه درباره اجرای موفق مراقبتهای اولیه سلامت در ایران افزود: صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل متحد (یونیسف) و سازمان جهانی بهداشت حدود ۴۱ سال پیش با ایران همکاریهایی در زمینه مراقبتهای اولیه سلامت داشتند و در نتیجه آن همکاریها، بیانیه آلماآتا صادر شد. در این سالها بسیاری از کشورها در زمینه اجرای مراقبتهای اولیه سلامت تلاش کردند، اما خیلی موفق نبودند و ایران جزو معدود کشورهایی بود که در زمینه مراقبتهای اولیه سلامت به موفقیتهای زیادی رسید.
وی ادامه داد: پس از پیروزی انقلاب اسلامی این موفقیت در زمینه اجرای مراقبتهای اولیه سلامت در کشور به دست آمد، زیرا یکی از آرمانهای انقلاب اسلامی، حمایت از فقرا و محرومان و توجه به روستاییان بود.
اسدی لاری بیان کرد: در همان زمان شعار «پیشگیری بهتر از درمان است» هم مطرح شد و ایجاد شبکههای بهداشتی و درمانی در اسفند ۶۳ به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید و در کل کشور گسترش پیدا کرد. با تلاش نیروهای بهداشتی در ۴۰ سال اخیر، در حال حاضر شبکههای بهداشتی و درمانی در روستاها و شهرهای مختلف به ارائه خدمت مشغول هستند و حدود ۱۸ هزار خانه بهداشت در کشور وجود دارد.
استفاده از تجربههای ایران در مراقبتهای اولیه سلامت
مدیرکل همکاریهای بین الملل وزارت بهداشت اظهار داشت: سال گذشته در چهلمین سالگرد صدور بیانیه آلماآتا در زمینه مراقبتهای اولیه سلامت، یونیسف و سازمان جهانی بهداشت بار دیگر برای تکمیل مراقبتهای اولیه سلامت در سراسر جهان تلاش کردند و ایران به عنوان میزبان گردهمایی سالانه یونیسف انتخاب شد. در نشست منطقهای سلامت و تغذیه کشورهای منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا صندوق کودکان سازمان ملل متحد از تجربههای ایران برای اجرای مراقبتهای اولیه سلامت استفاده میشود. هدف این گردهمایی سالانه که در ایران برگزار میشود، تعمیم دادن تجربههای ایران در منطقه است.
اقدامات یونیسف در ایران
اسدی لاری بیان کرد: یونیسف از حدود ۴ دهه پیش اقدامات زیادی را در زمینه تغذیه انجام داده است. یونیسف اولین سازمان زیرمجموعه سازمان ملل متحد است که در ایران دفتر دایر کرد و حدود ۷۰ سال است که در ایران فعالیت میکند. این فعالیتها ابتدا با واکسیناسیون و بعد با راه اندازی کارخانه شیر پاستوریزه در تهران آغاز شد و پس از انقلاب این اقدامات در زمینه سلامت کودکان، واکسیناسیون، تأمین زنجیره سرما، توجه به تغذیه، غنی سازی آرد و یددار کردن نمک ادامه پیدا کرد.
وی ادامه داد: راهنمایی و کمکهای فنی یونیسف در زمینه تهیه سبد غذایی برای زنان باردار و فقرا که توسط دولت تأمین میشد نیز از جمله اقدامات دیگر این صندوق بین المللی در ایران بود. تأمین زنجیره سرما در استانهای سیل زده نیز جزو آخرین برنامههای یونیسف در ایران است. همچنین برنامههایی در زمینه پیشگیری از انتقال ایدز از مادر به جنین جزو فعالیتهای یونیسف است.
تلاشهای نیروهای بهداشت در اجرای موفق مراقبتهای اولیه سلامت
مدیرکل همکاریهای بین الملل وزارت بهداشت درباره تلاشهای نیروهای بهداشتی و تأثیر آن در اجرای موفق مراقبتهای اولیه سلامت گفت: موفقیت این برنامهها اول به خاطر وجود نیاز و دوم به خاطر وجود شبکههای بهداشت و نظام سلامت ایران بود. این توفیق به کمک تلاش نیروهای بهداشتی و شبکههای بهداشت اتفاق افتاد. زیرا شبکههای بهداشت توانستند نیازهای مردم را شناسایی کرده و بعد مشکلات را رفع کنند. در این بین از کمکهای سازمانهای بین المللی از جمله یونیسف نیز استفاده شد.
کاهش مرگ و میر نوزادان
اسدی لاری اظهار داشت: در حال حاضر کاهش مرگ نوزادان در کشور اتفاق افتاده است. حدود ۳۰ سال پیش در هر ۱۰۰ هزار مورد تولد زنده، ۲۸ نوزاد فوت میکردند، اما این عدد اکنون به حدود ۹.۱ رسیده است که این رقم باید به زیر ۴ برسد. برای اجرای این کار نیاز به همت ملی داریم که متخصصان بهداشت و درمان، متخصصان زنان و کودکان و بسیاری از تخصصها باید همکاری و مداخله داشته باشند.
وی افزود: در این زمینه شاید به کمکهای فنی بیشتری نیاز داشته باشیم و از کمکهای سازمانهای بین المللی نیز برای رسیدن به این هدف استفاده میکنیم.
نقش تحریمها در کمکهای سازمانهای بین المللی
مدیرکل همکاریهای بین الملل وزارت بهداشت گفت: تحریمها در کمکهای سازمانهای بین المللی در حوزه سلامت مؤثر است. زیرا با وجود شعارهای آمریکا مبنی بر عدم تأثیر تحریم بر حوزه سلامت و کالاهای انسان دوستانه، بسیاری از موارد تحت تأثیر تحریم قرار دارد و حتی به خاطر وجود مشکل در نقل و انتقال پول، مشکلات فراوانی در این زمینه ایجاد شده است. هرچند یونیسف نقش خوبی در این زمینه داشته و صدای مظلومیت مردم ایران را به گوش جهان رسانده، اما باید اتفاقات دیگری در این زمینه بیفتد.
اسدی لاری بیان کرد: با مدیریت وزارت امور خارجه، سازمانهای بین المللی مستقر در ایران و گروههای سلامت با محوریت سازمان جهانی بهداشت، برنامههایی را برای کاهش اثر تحریم در حوزه سلامت تدوین کردند و برخی از این برنامهها اجرایی شده است و ما نیز از این اقدامات قدردانی میکنیم.
ایرج حریرچی، معاون کل وزارت بهداشت نیز روز یک شنبه در نشست منطقهای سلامت و تغذیه کشورهای خاورمیانه، شمال آفریقا و یونیسف که در هتل اوین برگزار شد از سازمانهای جهانی بهداشت، یونیسف و کشورهای منطقه درخواست کرد به تحریمهای ظالمانه آمریکا علیه ایران در حوزه سلامت و منابع دارو و تجهیزات اعتراض کنند. او بیان کرد: در تحریمهای ظالمانه علیه ایران با وجود شعارهای سلامت و نیازهای دارویی، پزشکی و غذایی مردم، بخش درمان نیز مورد هدف قرار گرفته است و باید یونیسف، سازمان جهانی بهداشت و کشورهای منطقه تداوم چنین تحریمهای یک جانبه را محکوم کنند. آنها باید به یاری مردم بشتابند و علاقه مند هستیم برای تبادل دانش بر پایه مشارکت فعال و سازنده با دنیا مشارکت کنیم.