آخرین خبرها از واکسنهای ایرانی کرونا / ۴ واکسن جدید در راه است
رئیس کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا آخرین خبرها از وضعیت تولید و کارآزمایی بالینی واکسنهای ایرانی کرونا را تشریح کرد.
به گزارش پایگاه خبری خبردارو، دکتر مصطفی قانعی، درباره واکسنهای ایرانی کرونا که در مرحله دریافت کد اخلاق و ورود به کارآزمایی بالینی قرار دارند، گفت: واکسن نوترکیبی توسط دانشگاه علوم پزشکی بقیهالله در حال اخذ مجوز است. واکسن مشترک پایافنیاخته و اسوه از بانک ملی با تکنولوژی ویروس غیرفعال احتمالا تا اواخر خرداد ماه مجوز کد اخلاق بگیرد و واکسن شرکت رناپ با تکنولوژی MRNA (مشابه واکسن مدرنا) نیز تا پایان خرداد و اوایل تیر مجوز اخلاق خواهد گرفت.
وی با بیان اینکه کارآزمایی بالینی واکسنهای مذکور از خرداد تا تیر آغاز خواهد شد، اظهار کرد: یک واکسن مشترک سیناژن با کشورهای ژاپن و استرالیا را نیز داریم که در حال اخذ مجوز کد اخلاق است. این واکسن با فناوری نوترکیب ساخته شده است و از خرداد یا تیر کارآزمایی بالینی آن آغاز خواهد شد. فاز اول این واکسن در کشورهای دیگر صورت گرفته و مانند واکسن اسپوتنیک به صورت تحت لیسانسِ کشوری دیگر در ایران تولید خواهد شد. بنابراین ۳ یا ۴ واکسن دیگر به واکسنهای موجود اضافه میشود که اینها تا مهر ماه میتوانند سبد واکسن کشور را متنوعتر کنند.
قانعی درباره مراحل کارآزمایی بالینی سه واکسن فخرا، کووپارس و کنژوگه (تولید مشترک انستیتو پاستور ایران و کشور کوبا)، بیان کرد: واکسن فخرا فعلا در فاز اولیه تزریق مشکلی نداشته است و سلامت و امنیت واکسن در ۲۰ نفر تزریق اول مورد تایید و قابل قبول بوده است ولی باید فاز یک تکمیل شود که احتمالا یک ماه زمان ببرد. واکسنهای تولید انستیتو پاستور_کوبا و واکسن کووپارس نیز هر دو در مراحل تست بالینی هستند و هنوز نتایج دقیق اعلام نشده است.
وی در پاسخ به این سوال که واکسنهای ایرانی چقدر قابلیت تغییر در مقابل ویروس جهش یافته را دارند، اظهار کرد: در رتبه اول واکسن شرکت رناپ یا مشابه مدرنا است که حدودا دو ماه طول میکشد تا متناسب با هر جهش، واکسن جدید ساخته شود و در رتبه بعد واکسنهای آدنوویروسی هستند که فعلا هیچ کدام از واکسنهایی که با این تکنولوژی ساخته میشود به مرحله کمیته اخلاق نرسیدند اما در حال کار بر روی آنها هستیم.
وی درباره آخرین خبرها از راه اندازی خط تولید واکسن اسپوتنیک در ایران، گفت: شرکت اکتوور قرارداد تولید دارد و فکر میکنم تا دو ماه آینده بتواند موفق به تولید شود.