کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

در نشست خبری کمیسیون اقتصاد سلامت مطرح شد:

از انتقاد به اظهارات کارشناسی نشده تا ارائه دقیق آمارهای دارویی

5 شهريور 1398 ساعت 9:14

ناصر ریاحی با انتقاد از ارائه آمارهای نادرست و کارشناسی نشده‌ای که این روزها مطرح می‌شود، بیان کرد: با به جان هم انداختن فعالان اقتصادی مشکلات ادامه پیدا خواهد کرد. خواهش می‌کنیم حرف‌ها کارشناسی شده بیان شود و احساسی نباشد‌.


به گزارش پایگاه خبری خبردارو، هیات رییسه و برخی از اعضای کمیسیون اقتصاد سلامت اتاق بازرگانی تهران در نشست خبری که چهارم شهریورماه در اتاق تهران برگزار شد به ابهاماتی که به واسطه اظهارنظر برخی مسئولان دولتی پیرامون ناپدید شدن ارزهای دولتی در حوزه دارو و تجهیزات پزشکی ایجاد شده، شفاف‌سازی درباره میزان ارزهای تخصیص داده شده پرداختند و اعداد و ارقامی را که طی هفته‌های اخیر از سوی برخی مسئولان دولتی بیان شده‌، به چالش کشیدند.

در ابتدای نشست، محمود نجفی عرب -رییس کمیسیون اقتصاد سلامت اتاق بازرگانی تهران - با بیان اینکه "این روزها در حوزه سلامت به خصوص در بخش اقتصاد سلامت، دارو و تجهیزات پزشکی موضوعاتی مطرح شده و بخش هایی به چالش کشیده شد است" گفت: ما درگیر داستان تحریم در حوزه بین المللی هم هستیم. این حوزه از دو طرف به سلامت مردم مرتبط میشود و به هیچ قیمتی نباید بگذاریم با توجه به اوضاع کشور مردم آسیب ببیند.

او ادامه داد: فضای دارو و تجهیزات پزشکی از ابتدای پیروزی انقلاب خوش درخشیده است و در ادامه با احداث کارخانه‌جات جدید و آنچه به میراث مانده بود در دهه اخیر در حوزه های‌تک هم خوش درخشیده است. همیشه در ایران پیوستگی و اتحاد ملی در سختی‌ها بیشتر شده است اما در این دوره با آسیبهایی مواجه شده ایم. چه در حوزه مجلس و چه حاکمیتی تلاش میکنند به این بخش آسیب برسد. هیچ کس راضی نیست که مشکلات در رسانه‌ها مطرح شود و لذا ما فکر میکنیم با توجه به تحریم ها باید نیاز جامعه به شکل مطلوب به سامان برسد. سه بخشی در حوزه تولید و واردات و مواد اولیه فعالیت میکنند، اما متاسفانه مسئولین سعی میکنند افرادی آنها را به جان هم بیاندازند و اطلاعات نادرست به مسئولین بالا دست بدهند، بدون اینکه بررسی جامع و کارشناسی شده باشد.

او همچنین از رسانه‌ها به ویژه رسانه ملی خواست تا از انعکاس آمار و ارقام کارشناسی‌نشده بخش دارو خودداری کنند چون به آرامش روانی جامعه و به‌ویژه بیماران صدمات جبران‌ناپذیری وارد می‌شود.

دکتر نجفی عرب در بخش دیگری از این نشست بیان کرد: علت مخالفت ما برای ارز ۴۲۰۰ این بود که ممکن است این ارز به شکل درستی به دست مردم نرسد و همین اتفاق هم افتاد.  بحث ما در حوزه دارو این است این مابه تفاوت در قالب بیمه ها شارژ شود و اگر در دارو ۲ و نیم میلیارد ارز مصرف میکنیم بیمه ها سهم بیشتری داشته باشند تا به مردم فشار نیاید. همین نکته بسیاری از مشکلات را حل میکند. افزایش قیمت در حوزه صنعت جدی است اما در حوزه تولید بیش از ۳۰ درصد نمیتوانید اتفاق بیفتد با این حال در برخی داروهای تولید داخل افزایش قیمت زیادی نداشتیم.

در ادامه ناصر ریاحی عضو هیات رییسه اتاق تهران روز داروساز را تبریک گفت و ادامه داد: یکی از شریف ترین اقشار جامعه صنف داروساز هستند و نسبت به تحصیلاتشان کم درآمد ترین هستند. عده‌ بسیاری در داروخانه ها کار میکنند این در حالی است که اگر سوپر مارکت داشته باشند حقوقشان بیشتر است. آنها به دلیل خدمت رسانی به جامعه است که کارشان را ادامه می دهند. داروخانه میزنند اما ورشکست میشوند و میروند و یا برخی در طرح تحول سلامت دچار مشکلاتی‌ میشوند.

او در ادامه صحبت های خود به آمارهایی که از زیر میزی گرفتن بیان میشود‌ اشاره کرد و گفت: با به جان هم انداختن فعالان اقتصادی این‌ مشکلات ادامه پیدا میکند. خواهش میکنیم حرفها کارشناسی شده بیان شود و احساسی نباشد‌. مدام در تریبون‌ها به مردم القا می‌شود که برای ۳٪ واردات دارو بالغ بر ۱.۳ میلیارد دلار ارز مصرف می‌شود اما برای ۹۷٪ تولید داخلی دارو ۵۵۰ میلیون دلار ارزبری داریم، این حرف کاملا نادرست است. و آمارهایی اعلام میشود که هربار تغییر میکنند. بنابر این حرف ها و آمار کارشناسی شده نیست. ما هیچ شرکت دارویی نداریم که فقط وارد کننده باشد و در حوزه تولید هم فعالیت میکنند. فخر صنعت، داروسازی است و اکنون در هر میلیارد در عرصه بین الملل تولید دارند.

او همچنین درباره "شرکت های دانش بنیان" گفت: نزدیک به ۵۰ درصد این شرکتها در حوزه سلامت هستند و این اتفاق بزرگی است. در استارتاپ‌های استان تهران از ۷۰۰ تا ۴۰۰ تا در حوزه سلامت هستند و حالا باید با توجه به کارهای کارشناسی فعالیت ها به درستی انجام شود و نباید افکار عمومی را به هم بریزیم.

سپس هاله حامدی‌فر، عضو هیات رییسه کمیسیون اقتصاد سلامت اتاق تهران گفت: امیدوارم روزهای خوبی را در حوزه صنفی داشته باشیم، فضای متشنج وقتی به وجود می‌اید علت آن این است که اظهار نظرهای توسط افراد غیر متخصص صورت گرفته. ما با یک حرکت فرافکنی‌ مواجه هستیم و وقتی اعداد به صورت کلی گویی مطرح می شود باید جای دیگری دنبال فساد گشت. فساد موضوع حساس بر انگیزی است و در ادامه سلامت هم همینطور است بنابر این صاحب نظرانی که در این حوزه صحبت میکنند مهم‌ هستند.

در ادامه این نشست، دکتر امیرحسین معینی زندی نایب‌رییس اتحادیه واردکنندگان دارو با تشریح اعداد و ارقامی دقیق که مستند به داده‌های سازمان غذا و دارو کشور بود، توضیح داد: بر اساس آمار سازمان غذا و دارو کشور، در سال 97 رقمی معادل یک میلیارد و 373 میلیون دلار به شرکت‌های دارویی کشور تخصیص داده شد. این در حالی است که برای تامین مواد اولیه دارو و مواد بینابینی ۹۱۸ میلیون دلار پرداخت شده است. در این سال شرکت‌های دارویی برای بسته‌بندی محصولات دارویی نیز رقمی معادل 89 میلیون دلار هزینه کرده‌اند.

نایب‌رییس اتحادیه واردکنندگان دارو به اعداد و ارقام دیگری اشاره کرد و گفت: در این سال، 32 میلیون و 700 هزار دلار برای واردات شیرخشک و غذای ویژه و همچنین 27 میلیون و 500 هزار دلار نیز برای ملزومات دارویی، ارز توسط شرکت‌های این حوزه خریداری شده است.

معینی زندی سپس کل رقم تخصیص داده شده به صنعت دارو طی سال 97 را 2 میلیارد و 441 میلیون و 314 هزار و 776 دلار اعلام کرد و افزود: طی مدت هشت ماهه سال گذشته، ۱۴.۶ درصد از کل میزان واردات داروهای ساخته شده مربوط به واردات بدون مشابه داخلی بوده است در حالی که ۱.۶ درصد مربوط به واردات داروهای فوریتی و ۸.۶  درصد نیز داروهای وارداتی بودند که مشابه تولید داخلی داشته‌اند.

وی در عین حال سهم شرکت‌های دولتی از این بازار را 1.15 درصد عنوان کرد و افزود: میزان واردات دارو طی سال گذشته 350 میلیون دلار بود و بر اساس مطالعه‌ای که در یکی از دانشگاه‌های کشور انجام شد، میزان واردات دارو در سال ۹۸ نمی‌تواند کمتر شود و این میزان واردات تقریبا کف واردات است.

دکتر امیرحسین معینی زندی افزود: وقتی یک شرکت دارویی ثبت سفارش میکند بین سه تا ۹ ماه طول میکشد سفارش ساخته شود. بنابر این در این شرایط ممکن است گفته شود شرکت ها رفع تعهد نکرده‌اند درحالی که شرکت دارویی بهترین عملکرد را حوزه تعهدهایشان داشته اند. ما در مواردی حتی طلبکار هم هستیم و سفارش انجام شده اما ارز همچنان داده نشده است.

در این نشست که احمد خارزی مدیرعامل شرکت داروسازی دانا نیز حضور داشت توضیحاتی درباره فرآیند خرید دارو و مواد اولیه از شرکت‌های خارجی و رفع تعهد ارزی توسط شرکت‌های داخلی در این صنعت ارائه کرد زیرا نام این شرکت درنامه ای همتی به ریاست جمهوری و وزیر نوشته اند، آورده شده بود.

احمد خارزی گفت: فروشندگان خارجی دارو و مواد اولیه آن به دلیل تحریم‌ها، بسیار محدود شده‌. بر خلاف سال‌های گذشته که شرکت‌های داروسازی ایرانی تنها با 10 درصد پیش‌پرداخت می‌توانستند کالا را خریداری کنند، در حال حاضر 100 درصد پول را باید به تولیدکنندگان خارجی پرداخت کنیم تا آنها فرآیند تولید سفارش شرکت‌های ایرانی را آغاز کنند. در همه اقلام اساسی دچار کمبود شده‌ایم اما کمترین کمبود مربوط به حوزه دارو بوده است. صنعت و واردات دارو در کنار هم توانسته‌اند عمده نیاز دارویی کشور را تامین کنند و این مایه افتخار است.

او ادامه داد: نقل‌و‌انتقال پول میان شرکت‌های داروسازی ایرانی با تولیدکنندگان خارجی را پروسه‌ای طولانی‌مدت شده است و در حال حاضر در هر یک از کشورهای چین و هند فقط یک بانک وجود دارد که با ایران روابط کارگزاری بانکی دارد.

مدیرعامل شرکت داروسازی دانا افزود: رسیدن محصولات خریداری شده به گمرکات کشور فرآیند زمان‌بر و فرسایشی دیگری است که شرکت‌های داروسازی داخلی باید از سر بگذرانند تا بتوانند اقدام به تولید دارو در داخل کنند.

دکتر پیام دین‌دوست مدیرعامل گروه دارویی بهفار در ادامه نشست به فرآیند واردات داروی ساخته‌شده به داخل کشور اشاره کرد و با ارائه نموداری به توضیح این شرایط پرداخت و گفت: این فرآیند زمان‌بر و فرسایشی، از هماهنگی با سازمان غذا و دارو و مجوزگذاری در TTAC آغاز می‌شود و تا مرحله رفع تعهد ارزی ادامه دارد.

وی به تفاوت مراحل واردات داروی ساخته شده با دیگر کالاهای مشمول ارز دولتی اشاره کرد و افزود: هر داروی ساخته‌شده دارای سهمیه واردات تعیین شده‌ای است که باید رعایت شود حال آنکه واردات این محصولات باید فرآیندهای دیگری از جمله تایید قیمت خرید ارزی با توجه به قیمت‌های جهانی و مناقصه داخلی، تایید و نظارت بر قیمت فروش تک‌تک اقلام دارویی و همچنین نظارت بر توزیع مویرگی تمام داروها تا مرحله تحویل به بیمار را نیز طی کند.

دکتر حسام الدین شریف‌نیا عضو هیات مدیره انجمن علمی مدیریت اقتصاد دارو با بیان اینکه میگویند سرانه دلاری مصرف دارو در ایران زیاد است گفت: بالا بودن مصرف دارو در ایران درست نیست و در بسیاری موارد مانند آمارهای جهانی است. افراد که می‌گویند سرانه مصرف دارو در ایران بالاست یا اطلاعات ندارند یا به دلیل تضاد منافع این حرف را مطرح می‌کنند. و در برخی مواقع هم به خاطر آمارهای اشتباه در بیماری های خاصی که باید دارو مصرف شود، در ایران کمتر از آمارهای جهانی است‌ و حتی ممکن است این خطرناک هم باشد.

دکتر علی مهرآمیزی‌ نیز در سخنانی بیان کرد: اطلاعاتی که در حوزه دارو رسانه ای میشود خام است و یا جمع بندی را رسانه ای میکنند و منجر میشود به موضوعاتی که اکنون وجود دارد مثل مشکلات ارزی و ریزه کاری های آن. آیا صنعت دارو علاقه دارد با ارز ۴۲۰۰ مواجه شود؟ اینها میگویند میخواهیم با ارز آزاد کار کنیم زیرا دائم مورد سوال واقع میشوند. ما حقوق کارمندان خودمان‌ با توجه به ارز ۴۲۰۰ میدهیم چون درآمدمان به همین شکل است. ما باید ۱۰ درصد را صرف توسعه کنیم و این هم از ارز ۴۲۰۰ پرداخت میشود که در ادامه ما را با مشکلاتی مواجه خواهد کرد.

سپس در بخش دیگری از این نشست دکتر مهرداد علیمیان بیان کرد: یکی از مشکلای که داریم این است که افرادی به حوزه قاچاق وارد شده اند. و این معضل فقط در حوزه دارو نیست. چیزی قاچاق میشود که هم ارزان است و هم بی کیفیت اما الان کسی داروی بی کیفیت را قاچاق نمیکند و قیمت اش هم البته ارزان است. باید مقابل این اتفاقات بیاستیم.

انتهای پیام


کد مطلب: 606

آدرس مطلب :
https://www.khabardaroo.ir/news/606/انتقاد-اظهارات-کارشناسی-نشده-ارائه-دقیق-آمارهای-دارویی

خبر دارو
  https://www.khabardaroo.ir