کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

یک مقام مسئول مطرح کرد

ثبت تنها ۱۲۸ اختراع در خارج از کشور / «سیاست نامه مالکیت فکری» تدوین شد

6 مرداد 1398 ساعت 16:02

رئیس دفتر توسعه فناوری سلامت وزارت بهداشت گفت: از ۱۱ هزار فرمی که برای ثبت اختراع پر شده تنها ۱۲۸ اختراع در خارج ثبت شده است.


به گزارش پایگاه خبری خبردارو، حسین وطن پور، رئیس دفتر توسعه فناوری سلامت وزارت بهداشت در مراسم راه اندازی دفاتر مالکیت فکری در دانشگاه‌های علوم پزشکی در محل وزارت بهداشت گفت: دو سال پیش گزارشی دریافت کردیم که در شاخص‌های اقتصاد مقاومتی یکی از رتبه‌های کشور در حوزه علم و فناوری، رتبه در ثبت اختراع بود که بسیار کاهش را نشان می‌دهد. به همین منظور اقداماتی برای رفع این نقص آغاز شد.

وی افزود: با تشکیل کمیته ثبت اختراعات و با همکاری با وزارت دادگستری و قوه قضاییه، با سازمان جهانی مالکیت فکری WIPO تماس گرفته شد و سعی کردیم سازوکار‌های لازم برای ثبت اختراع در حوزه علوم پزشکی ایجاد شود.

وطن پور یادآور شد: وزارت بهداشت و دانشگاه‌های علوم پزشکی و همچنین در حوزه سلامت دستاورد‌های پژوهشی خوبی داشته ایم، اما این دستاورد‌ها باید تجاری سازی شوند.

وی با اشاره به وضعیت نامناسب رتبه ایران در شاخص ثبت اختراع در دنیا گفت: در سال ۲۰۱۷ در میان کشور‌هایی که ثبت اختراع داشتند جایگاه مناسبی نداشتیم و حتی در آسیا نیز رتبه‌ای کسب نکرده بودیم. در سال ۲۰۱۸ تنها ۱۸۰ پتنت در کشور ثبت شده است.

رئیس دفتر توسعه فناوری سلامت وزارت بهداشت یادآور شد: با توجه به تعداد مقالاتی که در کشور تولید می‌شود نیازمند این هستیم که در حوزه ثبت پتنت و اختراع تحول مهمی صورت گیرد. در حال حاضر در میان دانشگاه‌ها نیز تنها دانشگاه امیرکبیر با ۲۱ درصد ثبت پتنت از میان مقالات بالاترین دانشگاه کشور است و دانشگاه‌های علوم پزشکی وضعیت چندان مطلوبی ندارند.

وی افزود: متاسفانه با وجود مقالات پژوهشی خوب در میان ۲۰ دانشگاه نوآور دنیا نیز جایگاهی نداریم و این در حالی است که در شاخص فناوری ایران از جایگاه ۷۵ در سال ۲۰۱۷ به جایگاه ۶۵ در سال ۲۰۱۸ و جایگاه ۶۱ در سال ۲۰۱۹ ارتقا یافته است.

وطن پور گفت: با وجود رشد فناوری سلامت، ضعف مهم کشور در حوزه ثبت اختراع است. در حال حاضر شرکت‌های بزرگ چند ملیتی دنیا در حوزه سلامت سرمایه گذاری‌های ویژه‌ای دارند و این حوزه از جذابیت لازم هم برخوردار است.

وی اظهار داشت: برای شروع کار در این زمینه تعریف ثبت اختراع بسیار مهم بود و آنچه به عنوان حفاظت از دارایی‌های نامشهود به عنوان اختراع مطرح است در وزارت بهداشت مشخص نبود و با توجه به اینکه ثبت اختراع گلوگاه فناوری است باید برای مخترع و حقوق وی تعریف درستی انجام می‌دادیم.

رئیس دفتر توسعه فناوری سلامت وزارت بهداشت افزود: مشاهده شد که از ۱۱ هزار فرمی که برای ثبت اختراع پر شده است تنها ۱۲۸ اختراع در خارج ثبت شده و فناوران دفتری برای راهنمایی ثبت نیز ندارند.

وی یادآور شد: در حوزه فناوری نانو ایران دارای رتبه ۴ دنیا در حوزه مقالات است؛ اما در ثبت اختراع نانو در رتبه ۲۵ قرار دارد از همین رو نشان می‌دهد که تاثیرگذاری پژوهشی چندان مطلوبی نداشته ایم.

وطن پور از تشکیل کمیته سیاستگذاری مالکیت فکری در وزارت بهداشت، تهیه چارت تشکیلات کمیته‌های مالکیت فکری و نوآوری در دانشگاه‌های علوم پزشکی و تمرکز بر کلان مناطق آمایشی خبر داد و گفت: با همکاری با سازمان جهانی مالکیت فکری WIPO خط مشی مالکیت فکری تدوین شد و با همکاری نمایندگان دانشگاه‌های علوم پزشکی «سیاست نامه مالکیت فکری» تدوین شد.

وی گفت: فرآیند ثبت اختراع در ایران در حوزه علوم پزشکی را تدوین کردیم و با همکاری وزارت دادگستری سازوکار تامین امنیت اسناد و مدارک مخترعان نیز مشخص شد تا مشکل فناوران که لو رفتن دانش آن‌ها قبل از ثبت بود، از بین برود.

رئیس دفتر توسعه فناوری سلامت وزارت بهداشت خاطرنشان کرد: نتیجه این همکاری‌ها ایجاد دفاتر ثبت اختراع و مالکیت فکری در کلان مناطق آمایشی علوم پزشکی است که گام اول برای این فرآیند محسوب می‌شود.



منبع:خبرگزاری دانشجو


کد مطلب: 493

آدرس مطلب :
https://www.khabardaroo.ir/news/493/ثبت-تنها-۱۲۸-اختراع-خارج-کشور-سیاست-نامه-مالکیت-فکری-تدوین

خبر دارو
  https://www.khabardaroo.ir