به گزارش پایگاه خبری «خبردارو» سعید علیپور پارسا، متخصص قلب و عروق و فوق تخصص آنژیوپلاستی، با بیان اینکه فشار خون ایده آل باید زیر ۱۲۰ روی ۸۰ باشد، گفت: غالب بیماران مبتلا به فشار خون فاقد علائم هستند، یعنی فشار خون بالای ۵۰ درصد افراد در چکاپ مشخص میشود، بنابر این اگر این افراد منتظر بروز علائم بمانند و بعد مراجعه کنند ممکن است دیر شده باشد.
وی درباره علائم فشارخون بالا اظهار کرد: بین ۵۰ درصد افرادی که علائم فشار خون بالا دارند، ممکن است علائمی همچون سرگیجه، تنگی نفس، درد سینه مشاهده شود.
علیپور پارسا ادامه داد: گاهی اوقات نیز افراد به خاطر عوارض ناشی از فشار خون بالای شناخته شده مانند خونریزی مغزی یا خون دماغ به پزشک مراجعه میکنند و بعد متوجه میشوند که به فشار خون بالا مبتلا هستند.
وی یادآور شد: افرادی که ظاهراً علائم ندارند و بعد از بررسیها مشخص میشود که فشار خون بالا دارند، وقتی شروع به درمان میکنند، نسبت به قبل درمان احساس بهتری پیدا میکنند، یعنی چون به مرور زمان فشارشان بالا رفته، به عوارض آن عادت کرده اند و فکر کرده اند که برای مثال اگر زود خسته میشدند طبیعی و مربوط به سن آنها است.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان اینکه این به این معناست که بسیاری از افرادی که فکر میکنند علائم ندارند، در واقع به علائم و عوارض فشار خون بالا عادت کردهاند، گفت: این افراد بعد از درمان فشار خون بالا، احساس بسیار بهتری پیدا میکنند.
علیپور پارسا یادآور شد: در ۹۰ درصد موارد علت فشار خون مشخص نمیشود و فقط باید شروع به درمان کرد، اما ۱۰ درصد افراد ممکن است به علل خاصی همچون بیماریهای کلیوی و یا مشکلات هورمونی و غددی و یا یک سری بیماریهای مادرزادی قلب و عروق دچار فشار خون بالا شوند. که فشار خون بالا در این افراد یک بیماری ثانویه است و در درجه اول باید بیماری که باعث بالا رفتن فشار خون شده، درمان شود.
وی درباره عوامل زمینهای ابتلاء به فشار خون، توضیح داد: افرادی که پدر و مادر مبتلا به فشار خون بالا دارند مستعد ابتلاء به این بیماری هستند، همچنین افراد چاق و یا دارای اضافه وزن، افراد فاقد تحرک که زندگی ماشینی دارند، افرادی که در رژیم غذایی خود مقدار زیادی نمک مصرف میکنند و افرادی که روزانه در معرض استرسهای روانی قرار دارند نیز مستعد ابتلاء به فشار خون بالا هستند.
وی افزود: مصرف برخی داروهای خاص مانند کورتن و استرویید افراد را در معرض ابتلاء به فشار خون بالا قرار میدهد.
علیپور پارسا درباره عوارض فشار خون بالا اظهار کرد: ارگانهای اصلی هدف فشار خون بالا، چشم، مغز، قلب، کلیهها و عروق هستند.
وی با بیان اینکه فشار خون بالا ممکن است مغز را دچار سکته کند، تصریح کرد: فشار خون بالا حتی اگر منجر به سکته مغزی نشود در دراز مدت احتمال ابتلاء به آلزایمر را افزایش میدهد.
وی درباره خطراتی که فشارخون بالا ممکن است برای چشم به وجود بیاورد، گفت: فشار خون بالا ممکن است شبکیه را دچار خونریزی کرده و یا بینایی بیمار را دچار اختلال کند.
علیپور پارسا با بیان اینکه فشار خون بالا میتواند باعث بزرگ شدن قلب شود، توضیح داد: علاوه بر این مورد، فشار خون بالا ممکن است باعث تنگی عروق کرونر و یا نارسایی دریچه آئورت شود.
این متخصص قلب و عروق، نارسایی کلیه را از دیگر عوارض فشار خون بالا برشمرد و افزود: در موارد حاد ممکن است فرد احتیاج به دیالیز پیدا کند، علاوه بر نارسایی فشارخون بالا میتواند باعث دفع پروتئین از کلیه شود که برای فرد عوارضی مانند ورم اندامها را به همراه خواهد داشت.
وی در ادامه نسبت به هشدار رسوب در عروق در اثر فشارخون بالا هشدار داد و گفت: علاوه بر این مورد فشار خون بالا میتواند باعث گشادی عروق نیز شود.
علیپور پارسا ادامه داد: یک سری از عوارض مانند سردرد و خون دماغ شدن نیز وجود دارند که هشدار دهندهاند، یعنی سردرد یا خون دماغ افراد با فشار خون بالا برای آنها یک زنگ خطر محسوب میشود، زیرا ممکن است این فشار خون باعث سکته مغزی آنها شود اما با اقدام به موقع و کنترل فشار خون، فرد میتواند از این خطر نجات داده شود.
این متخصص قلب و عروق، درباره راههای پیشگیری از ابتلاء به فشار خون بالا، توضیح داد: اصلاح سبک زندگی یکی از مهمترین راههای پیشگیری از فشارخون بالاست، یعنی تا حد امکان افراد باید از زندگی ماشینی پرهیز کرده و ورزشهایی مانند دویدن و دوچرخه سواری را در برنامه روزانه خود قرار دهند.
وی با بیان اینکه فعالیتهای ورزشی باید روزی نیم ساعت و یا در کمترین مقدار، یک روز در میان انجام شود، گفت: علاوه بر فعالیت ورزشی، لازم است افرادی که دچار چاقی هستند وزن خود را کنترل کنند، همچنین کاهش مصرف نمک روزانه تأثیر بسزایی در جلوگیری از بالا رفتن فشار خون دارد.
علیپور پارسا در ادامه با تاکید بر ضرورت جلوگیری از مصرف خودسرانه داروها یادآور شد: برخی افراد هر از چندگاهی بدون تجویز پزشک از کورتون به عنوان مسکن و یا ضد حساسیت استفاده میکنند که حتماً باید از این گونه اقدامات جلوگیری شود.
وی با بیان اینکه با رعایت موارد گفته شده میتوان تا حد زیادی از بالا رفتن فشار خون جلوگیری کرد، گفت: برای جلوگیری از بالا رفتن فشار خون، علاوه بر این موارد بهتر است میزان استرسهای روانی وارد شده به افراد کاهش یابد.
این متخصص قلب و عروق، با بیان اینکه حدود ۳۰ درصد جمعیت کشور مبتلا به فشار خون هستند، گفت: از میان این افراد نیز بسیاری از این مسئله اطلاع ندارند. بسیاری از افراد مطلع نیز برای درمان اقدامی انجام نمیدهند.
علیپور پارسا با تاکید بر اهمیت و ضرورت درمان، تصریح کرد: بعضی از بیماران فکر میکنند که مصرف دارو برای کنترل فشار خون در دراز مدت باعث عادت و اعتیاد آنها میشود، در حالی که واقعیت این طور نیست و فرد مبتلا به فشار خون بالا باید حتماً درمان شود.
وی ادامه داد: برخی از افراد به اشتباه فکر میکنند مصرف داروهای کنترل فشار خون برای کلیههای آنان مشکل ایجاد میکند، در حالی که کاملاً برعکس است و عدم مصرف این داروها باعث صدمه زدن به کلیهها میشود و قرص فشار از عارضه کلیوی جلوگیری میکند.
این متخصص قلب و عروق، در پایان تاکید کرد: بیماران باید به پزشک خود اطمینان کرده و داروهای تجویز شده توسط پزشک را مصرف کنند و در حین مصرف دارو ورزش و کنترل نمک مصرفی را فراموش نکنند و مرتب فشارخون خود را کنترل کنند.