کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

استقلال سالمندان

2 ارديبهشت 1398 ساعت 10:46


به گزارش پایگاه خبری «خبردارو» استقلال سالمند يکي از مهم‌ترين عوامل موثر در کارآمدي، سلامت روح و جسم آن‌ها است. بنابراين هم خود سالمند و هم اطرافيان او بايد در حفظ ايم مهم عمل کنند.
استقلال سالمند
يکي از بزرگترين ترس هاي سنين جواني، نداشتن استقلال و وابسته بودن در سنين پيري به ديگران است. عدم استقلال سالمند، مسئله‌اي است که مي‌تواند براي خود فرد و اطرافيان او مشکلات‌ساز باشد. سالمنداني که ناتوان هستند بيشتر احتمال افسردگي و مرگ دارند و کيفيت زندگي آنها پايين‌تر است.
در عصر حاضر سالمندان سريع ترين نرخ رشد را در بين گروه هاي سني مختلف دارند. در آينده نزديك بيشترين افزايش جمعيت سالمندان در كشورهاي رو به توسعه از قبيل ايران اتفاق خواهد افتاد. از اين رو مراقبت از سالمندان با هدف حفظ استقلال در دوران سالمندي مورد توجه قرار مي گيرد. حذف سالمندان از تقويم زندگي امکان‌پذير نيست؛
در عرصه‌هاي مختلف بايد بستر را براي مشارکت سالمندان فراهم کنيم تا استقلال داشته باشند نه وابستگي. عدم استقلال مهمترين دغدغه‌ فکري و رواني بسياري از سالمندان است که به واسطه بيماري و يا زندگي در خانه يکي از فرزندان، مجبور به پذيرش آن هستند. نه بي خيال آنان شويد و نه از سردلسوزي و محبت زياد، رسيدگي هاي بدون ضرورت داشته باشيد.
در ارتباط با استقلال و عدم وابستگي سالمند، چهار مضمون خود مديريتي، سربار نبودن و توانمندي جسمي، استقلال مالي و زندگي مستقل وجود دارد:
• مضمون خود مديريتي در برگيرنده زيرمضمون هاي احساس هويت مستقل كردن، تصميم گيري و خود راي بودن و داشتن اختيار بوده است.
• مضمون سربار نبودن و توانمندي جسمي شامل زيرمضمون هاي توانايي خود مراقبتي، انجام عملكرد مستقل و احساس مفيد بودن درخانواده و اجتماع بوده است.
• مضمون استقلال مالي شامل زيرمضمون هاي تجربه گراني، ترس از وابستگي مالي به ديگران، احساس امنيت مالي و ارتباط وضعيت مالي با سلامتي بوده است.
• مضمون زندگي مستقل شامل زيرمضمون هاي زندگي جدا از فرزندان، تنفر از زندگي در خانه سالمندان، احترام ناشي از زندگي مستقل و تلاش خانواده براي حفظ زندگي مستقل سالمند بوده است.
حفظ استقلال سالمندان
تکريم سالمند در خانواده مساوي با رضايت خود سالمند نيست، چراکه سالمندان به دليل برخورداري از خردي که مي خواهند تماميت زندگي را حفظ کنند گاهي حتي در صورت نارضايتي اظهار رضايت مي کنند. اما واقعيت اين است که ما بايد به نحوي رفتار کنيم که سالمند رضايت واقعي و قلبي داشته باشد.
سالمندان در طول زندگي خود تلاش زيادي داشته اند و با بسياري از مشکلات مقابله و به خاطر فرزندانشان فداکاري کرده اند و سرمايه زندگي هستند و بايد در رفتار خودمان تجديد نظر کنيم.بنابراين بايد به دنبال استقلال واقعي براي سالمند باشيم .به عبارت ديگر سالمند در سن هفتاد سالگي بايد استقلال جواني خود را داشته باشد.
خود مراقبتي در دوران سالمندي
بيش از 80 درصد سالمندان در انجام فعاليت هاي روزمره خود کاملا مستقل هستند، 15 درصد از افراد سالمند در انجام امور شخصي نيازمند کمک هستند و فقط 5 درصد افراد سالمند جهت انجام امور مربوط به خود نيازمند حضور ديگران مي باشند. نکته قابل توجه حين انجام امور به وسيله سالمندان اين است که تا جايي که امکان دارد امور مي بايست توسط خود فرد سالمند صورت پذيرد،البته تا جايي که به فرد آسيبي وارد نشود.
 حس مفيد بودن را تقويت کنيد
ورزش استقلال سالمندان را افزايش مي‌دهد
بررسي‌هاي انجام شده نشان داده است که انجام منظم ورزش هايي با شدت متوسط مي تواند استقلال افراد سالمند را افزايش دهد. تحقيقات نشان داده است افرادي که ورزش مي‌کردند توانايي‌هاي بيشتري در زندگي دوران سالمندي نسبت به افراد بي‌تحرک داشته‌اند.
و همچنين سالمنداني که ورزش مي‌کنند کم‌تر و ديرتر به بيماري مبتلا شده و در صورت ابتلا سريعتر بهبود مي يافتند. محققان معتقدند تجويز ورزش حتي بيش از تجويز دارو براي افراد سالمند اهميت دارد. کلينيکهاي درماني بايد به افراد سالمند برنامه ورزش منظم بدهند تا آنها زندگي بدون فعاليتي نداشته باشند.
حس مفيد بودن را در سالمند تقويت کنيد
معمولا سالمندان با وجود ضعف و ناتواني جسماني و يا آسيب پذيري در برابر بيماريها همواره در تلاشند که به خود و ديگران اين مهم را ثابت کنند که هنوز مانند گذشته سالم هستند و مي توانند فرد موثري باشند.
حال اگر اطرافيان بتوانند از نظر ذهني حس موثر و مفيد بودن را به سالمندشان القا کنند، نه تنها باعث مي شوند آنان جايگاه خود را مخاطره آميز نبينند بلکه با افزايش اعتماد به نفس شان، موجب حفظ استقلال‌شان نيز شوند.
حفظ سلامت سالمندان
ضعف و اختلال در حافظه، از دست دادن شغل و بازنشستگي، مرگ همسر، ترک فرزندان و ابتلا به بيماري‌هاي مزمن از جمله مهمترين مسائل تجربه شده در اين دوران است که باعث اختلال در سلامت روان و ايجاد حس وابستگي مي‌گردد. پس روحيه دادن به سالمند را در نقطه توجه خود قرار دهيد.
حفظ سلامت جسمي سالمند نيز همچون سلامت روان او براي پيشگيري از زمين‌گير شدن و وابستگي به اطرافيان حائز اهميت است:
- افراد سالمند در اين دوران بسيار آسيب پذير هستند و ممکن است در معرض بيماري هاي متعددي قرار بگيرند. بنابراين بايد مرتبا مورد چکاپ‌هاي پزشکي قرار گيرند.
- بيش از 60 درصد افراد سالمند دچار سوءتغذيه هستند. بدن سالمند بايد به ميزان کافي مواد غذايي سالم و مفيد دريافت نمايد.
- با توجه به شايع بودن پوکي استخوان در دوران سالمندي مي بايست مراقب زمين خوردن فرد سالمند بود ،نصب ميله هاي حمايت کننده براي پيشگيري از سقوط فرد سالمند مي تواند بسيار کمک کننده باشد.
- افزايش سطح بهداشت عمومي و اميد به زندگي، متوسط عمر افراد را افزايش مي‌دهد.
• استقلال در سالمندان ايراني داراي جنبه ها و تعاريف متفاوتي به واسطه شرايط اجتماعي، فرهنگي و اقتصادي ايران است. در نظر گرفتن اين تفاوت ها براي مراقبت بهتر در جهت حفظ استقلال سالمندان داراي اهميت مي باشد.




کد مطلب: 100

آدرس مطلب :
https://www.khabardaroo.ir/news/100/استقلال-سالمندان

خبر دارو
  https://www.khabardaroo.ir